G_Zahrada píše:digitalista píše:Soft samozřejmě upgradovat můžete, je ale otázkou, jestli si třeba kvůli jednomu dekodéru, který jste koupil s mašinou, budete pořizovat soft a programovací modul. Problém je ale většinou opačný, např. dekodér má 16 zvukových funkcí ale vy máte na ovladači jen 4 tlačítka. Nebo že soft centrály neumožňuje programovat některá CV dekodéru Nebo centrála, popř. dekodér neumí programovací režim PoM na trakční koleji, automatické zastavení v zastávce a následný rozjezd.....atd. atd. atd...každopádně by ale neměly být problémy se základními funkcemi.
To je zajímavé........Já se vždy domníval, že digitál si člověk pořizuje proto (když už za to dá ty peníze), aby mohl jednak programovat CV (tedy i zvuky a zastavení v zastávce, zastavení u návěstidla, rozpojování souprav) a také upgradeovat soft (pokud je to nutné a nezbytné) a ne proto aby mohl říkat: jezdím taky na digitál (chápu že se pro druhý případ také pár jedinců najde).

PS: Programovací "režim PoM" je že mohu programovat CV na dekodéru přímo na kolejišti a nepotřebuji k tomu programovací kolej a rozhraní PC+PC?
Podrobněji reagovat by bylo psaní na celý den. Takže jednoduše :
1/ programovat CV - pokud koupíte loko v digitálu a není vaše první, tak přeprogramujete pouze CV 1 adresu (nepotřebujete žádný PC modul ani počítač, měla by to umět každá centrála) a jedete. Pokud vlastníte loko, která umožňuje přímou instalaci dekodéru a koupíte dekodér, nebo loko+zvukový dekodér pro tento model, nainstalujete, zase přeprogramujete CV 1 a jedete. Vše ostatní je nastaveno od výrobce. TEČKA.
2/ Na zvuku není co programovat..........možná přiřazení jednotlivých zvuků pod jiná tlačítka. Nevím, proč bych to ale dělal..........TEČKA.
3/ Zastavení v zastávce a u návěstidla. To samozřejmě samotná centrála neřeší, k tomu potřebuji další komponenty. .......TEČKA.
4/ Rozpojování souprav. Pokud myslíte např. spřáhlo Massoth, je to jen další komponent jako např. žárovky osvětlení, kouřový generátor ovládaný přes některý z funkčních výstupů dekodéru......TEČKA.
5/ Upgrade softu, pokud je nezbytně nutné je samozřejmě přes PC modul a počítač. Můj názor je asi takový, že toto by měla být hlavně doména prodejců a servisů. Např. přestane mi jezdit US diesel, pan Zezulka jako seriózní obchodník mi jako váženému zákazníkovi nabídne výměnu na počkání, protože to mám k němu skoro 200 km. Jelikož má na prodejně pouze dekodéry pro Tauruse, tak ho "přehraje " a než si prohlídnu v Třebechovicích orloj, tak je hotovo.
6/Režim PoM - ano, kromě CV 1 adresa můžete všechna CV programovat přímo na kolejišti. Všechny změny CV jdou do loko, kterou máte navolenou. Výhodou je, že vidíte okamžitou změnu, třeba při programování rozjezdu, brzdění, hlasitosti zvuků......TEČKA.
PROČ MÁM DIGITÁL ? Nevím, kam mě zařadíte

Kolejiště je napájeno tak, abych všude měl cca. 20V. Jako přednost digitálu vidím možnost jezdit s více loko bez nutnosti zřizování úseků, ovládání vyhybek, ovládání funkcí a zvuků, které analogový provoz nenabízí.. Na kolejišti nemám jediný izolovaný úsek, žádná návěstidla, žádné troleje, žádné spínací prvky. Jelikož je naše železnice "rodinná", tak jsem ušetřené peníze za tyto komponenty (pro mě zbytečné) raději investoval do ovladačů. Každý máme svůj, navolíme si mašinu a vyrazíme na trať.....pro nás je to hlavně ZÁBAVA a RELAX !!!