digitalista píše:Můžete zde detailněji vysvětlit, jak běhouny ovlivňují trakční vlastnosti, když jsou v podstatě jen na "parádu" ? Pokud je tedy pružinami netlačíte z důvodu "řezání" vyhybek ?
Běhouny - tedy běžné nápravy jsou pro nás zahrádkáře a
zahradní železnice nejen pro "parádu", ale hlavně jsou k vzteku

, protože právě ony bohužel výrazně zhoršují trakční vlastnosti všech modelů hnacích vozidel pokud je mají (ty běhouny). Důležitou roli hraje také těžiště modelu. Pokud se nachází přímo uprostřed nad hnacími nápravami a "běžné nápavy" jsou úplně mimo něj - tak je vše v pořádku, ale pokud se nachází řekněme mezi hnacími nápravami a běžnou nápravou, tak je to špatné a trakční síly modelu jdou dolů (do značné míry je to i případ té U37.0). Uvedu ale raději jiný případ aby to bylo ještě markantnější. Když jsem stavěl prvně model
M21.0, tak jsem u prototypu volil uspořádání hnacích náprav 1AA1 (vůz měl jezdit a jezdí dnes sólo). To se do značné míry neosvědčilo (uložení otočných čepů podvozků a jejich těžiště) a tak jsem zkusil uspořádání B2 a to také nefungovalo s výjimkou roviny (i když velká předloha M21.0 takto bez problémů jezdí). Tak jsem nakonec skončil u uspořádání BB a vůz-model M21.0 teprve potom normálně jezdí. To stejné jsem později zkoušel u modelu VT137 DR - motorový vůz se spojnicemi z dráhy Zittau-Oybin. (Tato předloha zajížděla za války až do Frýdlantu v Čechách). Při stavbě mi zbyl podvozek do ICE - tak jsem pro pojezd použil jen jeden a druhý byl běžný (opět se plánovalo, že vůz bude jezdit solo a dnes jezdí sólo) uspořádání bylo B2 a zase z toho nic nebylo. Model jezdil jakžtakž dobře po rovince, ale na stoupání s ním nebylo nic. Takže jsem koupil druhý podvozek co ICE a model je schopen utáhnout i dva nebo tři čtyřnápravové osobní vozy na "neložiskových" podvozcích, které mají výrazně větší jízdní odpory i na mém obávaném zahradním stoupání.
Samozřejmě existuje celá řada "špeků" jak postupovat při návrhu mechanického řešení celého pojezdu aby model dobře jezdil (např. čtyřspřežní loko. z Korytnice). Ta je v galerii
2005 první řada, druhý obrázek zprava. Možná právě tenhle model by si tady zasloužil svoji novou sekci.
digitalista píše:Do této chvíle jsem si myslel, že bandáže slouží ke zlepšení trakčních vlastností (loko neklouže....................
To je samozřejmě pravda - bandáže jsou pro nás zahrádkáře vynikající a opravdu veledůležitá věc. Ale zároveň je to také o tom uspořádání těžiště versus uspořádání hnacích a běžných náprav trakčího vozidla jak jsem napsal výš.